Een inspirerend verhaal: Microgrid op zonne-energie werd de levensader van een stad in het Blackout-gevoelige Puerto Rico

Op een dag besloot een bakkerij-eigenaar in Puerto Rico haar eigen elektriciteit op te wekken en zo begint het verhaal…

Puerto Rico is een Amerikaans grondgebied met 3,2 miljoen inwoners en beschikt over een van de duurste en minst betrouwbare elektriciteitsvoorzieningen van het hele land. In Castañer, waar ze woont, valt drie of vier keer per week de stroom uit. In 2017 liet orkaan Maria delen van het eiland bijna een jaar in het donker achter. Castañer zat acht maanden zonder stroom.

Alsof het geld dat ze voor haar elektriciteitsrekening betaalde nog niet genoeg was, was het ook vanwege de voortdurende stroomstoringen en spanningsschommelingen dat ze vond dat ze iets groots moest doen om dit probleem op te lossen. Toen besloot ze deel te nemen aan gemeenschapsmicrogridprojecten waar ze elektriciteit kon produceren en verkopen aan anderen. Ze monteerde 51 zonnepanelen op haar dak en voedde een hele reeks industriële batterijen en omvormers in een schoonheidssalon aan de overkant van de straat. Van daaruit stroomde de elektriciteit naar het Amerikaanse postkantoor, een ijssalon, een privéwoning en een oplader voor elektrische voertuigen.

Met dit project betaalt ze een bedrag van $771 voor de flat, terwijl ze vroeger ruim $1.000 per maand betaalde voor elektriciteit. Microgrids voegen niet alleen een laag redundantie toe aan het systeem, maar zijn ook een effectieve manier om meer hernieuwbare energie binnen te halen.

Stel je voor dat zoveel mensen in steden als Castañer hernieuwbare energie kunnen opwekken, dat er geen sprake zou zijn van spanningsschommelingen of stroomuitval. Dus jij kunt ook een inspiratieverhaal zijn, waarom niet?