Innsikt om bærekraft fra en anerkjent britisk forfatter og miljøverner Julia Hailes

I dag har vi en veldig viktig gjest i blogghjørnet vårt - Julia Hailes. Hun er en berømt britisk forfatter og miljøverner, som har skrevet eller co-skrevet 9 bøker, inkludert den berømte "Green Consumer Guide" som solgte over 1 million eksemplarer. Hun holder taler på mange forskjellige arrangementer og kampanjer for å øke bevisstheten om miljøspørsmål. Vi hadde et veldig hyggelig intervju med henne om hvordan hun startet sin karriere, hennes renenergirelaterte handlinger og prosjekter, hvordan hun kom over TESUP, og hvordan vi kan samarbeide med henne. La oss begynne!

Hei Julia, vi er veldig glade for å ha dette intervjuet med deg. Takk for at du ble med oss. La oss starte med vårt første spørsmål: Vi er nysgjerrige på hvordan du startet din miljøkarriere. Hva fikk deg til å bevege deg i denne retningen, og hvordan startet reisen din?

Det var et sentralt øyeblikk som fikk meg til å tenke at jeg virkelig trengte å gjøre noe. På begynnelsen av 1980-tallet dro jeg til Sør-Amerika og befant meg vest i Brasil, i Mato Grosso. Det er en fantastisk del av verden med skoger og våtmarker – og sammen med dyrelivet.

Men mens jeg sto og så på regnskogene som strakte seg i det fjerne, hørte jeg lyden av motorsager og skjønte at den spanske familien jeg bodde hos holdt på å hogge skogen. Dette var katalysatoren for meg i å bli miljøforkjemper - og i særdeleshet fikk jeg til oppdraget mitt å redde regnskogene.

Det var tidlig på 80-tallet – vi er nå i 2023 og vi gjør det fortsatt. Selv på en nylig tur måtte jeg til Indonesia, jeg kunne se folk brenne vegetasjonen og det knuser hjertet mitt. Ødeleggelsene er enorme og har enorme konsekvenser for klimaendringer og biologisk mangfold.

Det er virkelig forferdelig, og det er så viktig å ha så mange lidenskapelige miljøvernere som deg for å snu utviklingen. I dagens verden er det mange kjente begreper som bærekraftig livsstil og å være miljøvennlig. Med dine egne ord, kan du forklare hva bærekraftig livsstil betyr og hvordan folk bør handle for å ha en bærekraftig livsstil?

I dag har bærekraft blitt et veldig vanlig ord, men da jeg først begynte som miljøforkjemper i 1986 var det ikke allment forstått. Enkelt sagt handler det om å kunne leve uten å forbruke mer ressurser enn planeten kan produsere og fortsette å produsere for alltid. Dessverre har vi ikke gjort det på lenge.

Vi må sette ting tilbake. I dag handler det ikke så mye om bærekraft, men fokuset er på regenerering – hvordan vi ikke bare kan slutte å ødelegge det vi har, men viktigst av alt sette tilbake det vi har mistet.

Når folk blir spurt om hvilke miljøtiltak de tar, nevner de ofte resirkulering. Men hvis vi skal takle problemene knyttet til vårt sløsende samfunn, må vi redusere mengden avfall vi produserer, bruke resirkulerte produkter, erstatte produkter med tjenester og mye mer. Dette beskrives ofte som den 'sirkulære økonomien' som kopierer naturen der det ikke er noe avfall.

Jeg er helt enig med deg, vi bør ikke bare fokusere på bærekraft, men vi bør også fokusere på regenerering. Kan du fortelle oss om handlingene du gjør hjemme?

Jeg vil gjerne nevne noen ting som du kanskje ikke er kjent med i stedet for noen åpenbare ting som mange andre gjør.

Men før det er en viktig ting å forstå viktigheten av det vi gjør for å sende en melding til regjeringen og næringslivet om våre prioriteringer - og hva vi ønsker å endre. Dette var en svært viktig del av vår originale grønne forbrukerguide – å samle allmennheten og få dem til å presse selskaper til å endre det de gjorde. I så måte var det utrolig vellykket.

I 1987, da jeg først ringte supermarkedene for å spørre om deres grønne retningslinjer, visste de ikke hva jeg snakket om. Bare et år senere, etter utgivelsen av The Green Consumer Guide, ringte jeg dem igjen for å spørre hva de gjorde – og de hadde alle ansatt noen til å ta ledelsen i bærekraftspørsmål. Wow. Det var et tydelig tegn på at de visste at "grønne forbrukere" var deres kunder, og de lyttet til dem.

OK, så her er noen av tingene jeg gjør. Til å begynne med har jeg blitt en veldig kampanjeturist. Jeg har ikke en helt avslappende tid på ferie fordi jeg utfordrer hotellene på hva som skjer med kloakken deres og hva de gjør med hensyn til bevaring eller hvor de legger søppelet sitt.

Jeg bruker LED-lyspærer, jeg resirkulerer alt jeg kan resirkulere, og prøver å bruke resirkulerte produkter så mye jeg kan. Jeg gir bort mange ting på Facebook Marketplace eller til lokale veldedighetsbutikker, hver gang jeg kaster ut noe tenker jeg alltid på en mulig måte for noen andre å bruke det på. Vi har elbil og bruker elsykler. Og vi gir våre kjæledyrfôr som er laget med insekter, som har et mye lavere karbonavtrykk enn kjøttbasert mat.

Så det er et par ting vi gjør som familie, men den siste jeg vil snakke om er investeringen og veldedige gaver. Min yngste sønn har overtatt forvaltningen av pensjonen min med fokus på det som kalles ESG-investeringer (Environmental, Social, Governance). På den veldedige fronten har jeg meldt meg på Global Returns Project, som er et utmerket initiativ som oppmuntrer folk til å donere en svært liten prosentandel av sine totale investeringer til "best-in-class" klimaorganisasjoner. En jeg liker spesielt godt å støtte er Client Earth, som støtter advokater som håndhever miljølover og hjelper myndigheter med å utvikle effektive miljøpolitikker.

Jeg har også meldt meg inn i en organisasjon som heter "Gi som du lever". Det betyr at for de fleste kjøp jeg gjør på nettet, kan jeg donere til en veldedighet etter eget valg. Det er en av de tingene som når du først har satt den opp krever ingen ytterligere handling, men legger til det du kan bidra med. Jeg tror jeg burde skrive en blogg om alle de forskjellige måtene du kan investere eller donere for å støtte planeten.