Invertitore: Solare ed Eolico

A megújuló energiatermelő rendszer kialakítása otthonában költséges lehet. A megújuló energia iránt érdeklődők körében igen népszerű lehetőség, hogy az általuk megtermelt többlet villamos energia egy részét visszaadják a hálózatnak, ezzel segítve a megújuló energiatermelő rendszer költségeinek visszafizetését és potenciálisan nyereséget! Ehhez egy elektromos inverter beszerelésére van szükség, amely az otthoni megújuló energiatermelők által termelt energiát a hálózattal kompatibilis elektromossággá alakítja. Az inverter kiválasztása időnként zavarba ejtő lehet a piacon lévő számos lehetőség és az egyes rendszerek közötti eltérő kompatibilitás miatt, ami problémákat és fejfájást okoz. Ezek az inverter csatlakoztatásának módjától egészen az Ön rendszerével kompatibilis megújuló forrásokig terjedhetnek.

A trükkös probléma megoldása érdekében a TESUP hasznosnak találta, ha közzétesz néhány legfontosabb szempontot az inverter vásárlásakor vagy mérlegelésekor, hogy mely inverterek a piacon kompatibilisek a TESUP turbinákkal és hasznos információkkal. Kezdésként nézzük meg, mit csinál egy inverter. Az otthoni csatlakozók és a hálózat általában AC áramot használ a működéshez. Ez azt jelenti, hogy az elektromosság hullám alakot alkot. Ha azonban akkumulátorokban tárolja az áramot, a teljesítmény egyenáramú, ami azt jelenti, hogy az elektromosság állandó marad, és helyette vonalformát vesz fel.
Az AC hálózati csatlakozási típushoz egyfázisú invertert kell használni.

Ahhoz, hogy villamos energiát exportálhassunk a hálózatba, a villamos energiának váltakozó áramúnak kell lennie. Ezért minden olyan elektromos áramot, amelyet otthon termelnek, akár szélturbinákon vagy napelemeken keresztül, majd akkumulátorban tárolják, a tároló egyenáramú formáról át kell alakítani a hálózatra kompatibilis AC formára, hogy eladják a hálózatnak. Ezt csinálja az inverter, az egyenáramot a megfelelő hálózati frekvencián hálózatkompatibilis váltakozó árammá alakítja. Tehát most már tudjuk, mit csinál egy inverter, az inverterek univerzálisak, és használhatók-e különböző energiaforrásokhoz?


Bevett gyakorlat több megújuló energiatermelő, más szóval a hibrid rendszerek integrálása. Ez általában úgy történik, hogy napelemeket és szélturbinákat is használnak villamos energia előállítására. Így sokféle időjárási lehetőséget ki lehet használni az otthoni áram előállítására. A 2 MPPT-vel rendelkező inverter lehetővé teszi a szélturbina és a rugalmas napelemek csatlakoztatását.

A legtöbb 2 MPPT-vel rendelkező szoláris inverter együtt használható nap- és szélenergia megújuló termékekkel: napelemekkel és szélturbinákkal. A hibrid inverterekkel kapcsolatos óvintézkedés a TESUP termék felhasználóinak tapasztalata szerint az, hogy egyes hibridinverterek károsíthatják a szélturbinát. Erről a típusú inverterről többet megtudhat a blog részben található cikkből.

Az Inverter adatlapja a következőkről nyújthat információkat:
Milyen típusú az inverter
Általában 3 típusú inverter létezik:
String inverter
Hibrid inverter
Mikro inverter
A TESUP WebStore-on egyfázisú, karakterláncos, tiszta szinuszos hullámú 1 MMPT hibrid invertert talál
Indítási feszültség
Az inverterének feszültsége 35-550 V lehet

Kompatibilitás a meglévő inverterével

Ha már van egy napelemcsoporthoz csatlakoztatott inverter, és a készüléke ingyenes MPPT bemenettel rendelkezik, csatlakoztathatja a Tesup Wind Turbine plus Charge Controllert a rendszeréhez. Ez kétféleképpen történhet:
Ha meglévő inverterének indítófeszültsége legfeljebb 80 V:
Ebben az esetben a Tesup szélturbinája nagymértékben energiát termel teljes munkaidőben!
Ha meglévő inverterének indítófeszültsége nagyobb, mint 80 V:
Ebben az esetben a napkollektor indítja el az invertert, és a szélturbina szabadon termel energiát, amely hozzájárul a rendszeréhez. Megtarthatja a rendszerét így, vagy alkalmazhat egy egyszerű megoldást: csak a szélturbinához adjon hozzá új invertert, párhuzamosan a meglévővel, így éjjel-nappal energiát termelhet majd a Tesup szélgenerátorral.
Kapcsolat

Szélturbina > töltésvezérlő > inverter
Minden termék kompatibilis egymással.
Az inverter kimeneti feszültsége 220V.
A napelemek általában nagyon egyenletes és kiszámítható teljesítményt produkálnak, mivel a napelemek besugárzása meglehetősen állandó. A napelem-inverterek ezért könnyen beállíthatók a napelemek által termelt teljesítményszintre. A szélturbinák viszont nagyon inkonzisztens energiaforrással rendelkeznek: viharos és turbulens szél. Ez ahhoz vezet, hogy a szélturbinák energiatermelése működésük során jelentősen eltér. A nagy működési tartományú invertereknek ezért be kell zárniuk és ki kell használniuk a szélenergia által generált nagyobb, időfüggő csúcsokat.

Lehetséges olyan invertert vásárolni, amely mindkét tartományt lefedi, azonban a megfelelő működéshez ezek a rendszerek összetett kapcsolóelektronikát használnak. Általánosságban elmondható, hogy a legtöbb otthoni megújuló energiaforrás kezelésének leghatékonyabb módja a dedikált inverterek használata. Ha két különböző rendszert egyetlen dobozba próbálnak összepréselni, az általában magas üzemi hőmérséklethez és alacsony élettartamhoz vezet. Tehát hogyan kell a legjobb invertert kiválasztani rendszeréhez? Milyen más szempontokat érdemes figyelembe venni?

Az inverter kiválasztásakor az egyik legfontosabb szempont az indítási feszültség. Napelemeknél ez a minimális feszültség nem kötelező, mivel a PV rendszerek általában sok sorba kapcsolt napelemből állnak, ami nagy feszültséget ad. Másrészt a szélturbináknál a bekötés nem történhet sorba, hanem párhuzamosan kell megtenni, ami alacsony indítófeszültséget eredményez. Emiatt minél alacsonyabb az inverter feszültsége, annál jobban kompatibilis a szélturbinákkal.

Ezenkívül fontos megnézni az inverter névleges teljesítményét. Ennek meg kell haladnia a megújuló energiatermelő rendszer maximális teljesítményét, lehetővé téve, hogy az inverter a lehető legnagyobb mennyiségű villamos energiát kezelje a rendszerben a problémák elkerülése érdekében. Vegye figyelembe a gyártó által biztosított garanciát is, amely fedezi az esetleges problémákat.

Számos jó inverter található a piacon, amelyek a megújuló energiatermelési igényeinek leginkább megfelelő lehetőségeket kínálnak. Az Ön számára legmegfelelőbb inverter nagymértékben függ attól, hogy milyen rendszerrel rendelkezik és annak követelményeit. Természetesen a TESUP szélturbina invertereket is biztosít, a TESUP szélturbina vásárlásakor választhat, hogy közvetlenül a rendeléséhez ad hozzá aninvertert.