Wat zou u doen als u uw huis moest verlaten?

Helaas weten de Fijiërs het antwoord...

Bijna iedereen kent Fiji, met prachtige stranden en toeristische attracties. Witte, lange stranden, turquoise wateren, palmbomen…

Fiji is een land en archipel in de Stille Zuidzee. Het omringt de Korozee, ongeveer 2.100 km ten noorden van Auckland, Nieuw-Zeeland. De archipel bestaat uit ongeveer 300 eilanden en 540 eilandjes, verspreid over ongeveer 1.000.000 vierkante kilometer. Ongeveer 100 van de 300 eilanden zijn bewoond.

https://www.britannica.com/place/Fiji-republic-Pacific-Ocean

 

De laatste tijd staat Fiji niet alleen bekend om zijn paradijs, maar ook om iets anders: de dreiging van het stijgende zeewater.

Omdat het een archipel is, dreigt Fiji elk jaar te zinken.

 
 

De realiteit komt hard aan: de temperatuur op aarde stijgt, maar de gevolgen van de klimaatverandering zijn in sommige delen van de wereld sterker voelbaar. Hoewel Fiji minder dan 1% van de CO2-uitstoot in de wereld produceert, zijn de krachtigste gevolgen voor dit land. Terwijl Australië bijvoorbeeld 15 ton CO2 per hoofd van de bevolking uitstoot, een van de grootste uitstoot per hoofd van de bevolking ter wereld, stoot Fiji slechts 1,95 ton per hoofd van de bevolking uit.

 

Toch is Fiji niet de enige zinkende stad; de andere zijn Jakarta, Amsterdam, Lagos, Venetië, Alexandrië, Kiribati, Ho Chi Minh-stad, Bangkok, Frans-Polynesië, Charleston, Miami, New Orleans, Salomonseilanden, Dhaka, Malediven, Houston, Tuvalu en Rotterdam. Naarmate de CO2-uitstoot en de klimaatverandering toenemen, zal het aantal van deze steden ook toenemen.

 

De reden voor de stijging van de zeespiegel

Het antwoord is niet moeilijk. Wij worden er al jaren mee geconfronteerd.

Verandering van het zeeniveau wordt veroorzaakt door een verscheidenheid aan mechanismen die op verschillende ruimtelijke en temporele schalen werken. De stijging van de zeespiegel is te wijten aan de thermische uitzetting van de oceaan naarmate deze warmer wordt, en aan de toegenomen watermassa in de oceaan als gevolg van smeltend ijs van berggletsjers en de ijskappen op Antarctica en Groenland.

 

Omdat menselijke activiteiten het milieu blijven bedreigen, worden eilanden steeds kwetsbaarder voor de gevolgen van klimaatverandering. Bij het verbranden van fossiele brandstoffen komt kooldioxide vrij, een broeikasgas dat warmte in de atmosfeer vasthoudt. Naarmate de oppervlaktetemperaturen op aarde stijgen, smelten de gletsjers en ijskappen van de planeet, waardoor de zeespiegel stijgt.

 

De omvang van de stijging zal sterk afhangen van de snelheid van de toekomstige CO2-uitstoot en de toekomstige opwarming van de aarde, en de snelheid zou in toenemende mate kunnen afhangen van de snelheid waarmee gletsjers en ijskappen smelten.

 

In 2013 brachten de Verenigde Naties een ingrijpend rapport uit waarin werd voorspeld dat zonder grote emissiereducties de zeespiegel tegen 2100 tussen 1,5 en 3 meter zou kunnen stijgen. En volgens de National Aeronautics and Space Administration zou tussen 1900 en 2018 de gemiddelde zeespiegel wereldwijd zijn gestegen. het niveau steeg met 16-21 cm.

 

NASA heeft het Intergouvernementeel Panel voor Klimaatverandering AR6 Sea Level Projection Tool gelanceerd, waarin projecties van de toekomstige zeespiegelstijging wereldwijd tussen 2020 en 2150 in kaart worden gebracht, afhankelijk van toekomstige emissiescenario's.

https://sealevel.nasa.gov/data_tools/17

 

Het was niet scherp en plotseling , in jaren is de zeespiegel gestegen en de meeste mensen wilden het niet zien.

 

Laten we eens kijken naar andere scenario's. Wat gebeurt er als de zeespiegel stijgt?

De ijskap smelt, het Arctische zee-ijs ontdooit, de watervoorraden staan ​​onder druk, hittegolven en zware regenval nemen toe, koraalriffen verdwijnen, zeedieren en andere dieren migreren naar de polen en sterven zelfs uit. Erosie beschadigt het voedsel, de voedselvoorziening wordt bedreigd en er ontstaat hongersnood. Zeewater overspoelt de zoetwatervijvers.

 

Mensen moeten hun huizen verlaten, de bevolking is kwetsbaar voor ontheemding, ziekte en levens. Die mensen worden klimaatvluchtelingen of vergeten mensen genoemd, en de steden spooksteden.

 
 

De stijgende zeespiegel heeft geleid tot erosie van de kustgebieden van Fiji, en het binnendringen van zout water heeft landbouwgrond vernietigd en bewoners gedwongen naar veiliger grond te verhuizen. Vunidogoloa is er één van. Het was het eerste dorp in Fiji dat de gevolgen van de klimaatverandering ondervond. Het dorp bestond uit 26 huizen waar 32 gezinnen woonden. Het dorp werd vervangen door hun nieuwe huis Kenani.

Hoewel Canberra en Brasilia laten zien dat het verplaatsen van een grote bevolkingsgroep mogelijk is, stellen deskundigen dat verplaatsing geen permanente oplossing is die de diepere oorzaken van het probleem niet aanpakt.

Om de catastrofe van de stijgende zeespiegel te voorkomen, zijn er volgens regeringen enkele zogenaamde oplossingen. Eén daarvan is het herontwerpen van kustlijnen door grotere golven te genereren, op sommige plaatsen lagen sediment toe te voegen of naar hogere locaties te verhuizen. Toch is hervestiging moeilijk en heeft het aanzienlijke economische, sociale en psychologische gevolgen voor mensen.

 

De stijgende zeespiegel in Fiji is slechts een voorbeeld van klimaatverandering. Het betreft niet slechts één of meerdere landen of regio's. De impact zal zich verspreiden en verspreidt zich nu al over de hele wereld. Omdat we, al dan niet met tegenzin, in een mondiale wereld leven, zijn we van elkaar afhankelijk. Deskundigen zijn van mening dat de klimaatverandering een grotere impact zal hebben, tenzij de wereldgemeenschap serieuze actie onderneemt tegen vervuiling, overontwikkeling van natuurlijke omgevingen en overmatig gebruik van natuurlijke hulpbronnen.

 
 

Zoals eerder vermeld is Fiji slechts een voorbeeld: het was niet de eerste en zal ook niet de laatste zijn. Elke actie die we ondernemen heeft invloed op elkaar. We kunnen ons bewust worden van de aarde voordat het te laat wordt. Stel deze vraag: Ik geef om de aarde, jij ook?