Wereld Ozondag

Zonder zonlicht zou het leven op aarde niet mogelijk zijn. Maar de energie die uit de zon komt zou te veel zijn om het leven op aarde te laten gedijen zonder de ozonlaag. https://ozone.unep.org/ozone-day/ozone-life-35-years-ozone-layer-protection

 

De afbraak van de ozonlaag is een van de belangrijkste milieuproblemen waarmee we allemaal in de wereld worden geconfronteerd. Het ozongat is niet echt een gat. Ozon is het dunner worden van de laag. Door chemicaliën die in ons dagelijks leven worden gebruikt, wordt de ozonlaag dunner. Deze chemicaliën worden in ons dagelijks leven gebruikt en beschadigen de ozonlaag.

Op 16 september 1987 werd het Verdrag van Montreal ondertekend om de productie en consumptie van ozonafbrekende stoffen zoals HCFK's, CFK's, methylbromide enz. te controleren, om het reductieprogramma en de tarieven vast te stellen, om deze stoffen te verwijderen. het onderzoeken en ontwikkelen van alternatieve stoffen en technologieën om deze te vervangen, om tegemoet te komen aan de behoeften van de ontwikkelingslanden aan deze stoffen.

De Internationale Dag voor de Bescherming van de Ozonlaag werd op 16 september 1994 door de Algemene Vergadering van de Verenigde Naties uitgeroepen. Deze dag wordt sinds 1995 gevierd.

een afbeelding van blad
De ozonlaag bevindt zich in de O3-vorm van zuurstof en bevindt zich op een hoogte van 60-90 km boven de grond. De belangrijkste functie is het tegenhouden van schadelijke stralen, zoals ultraviolette straling, die overdag van de zon komen.

Het kan lang duren voordat de gassen zich tussen de lagere atmosfeer en de stratosfeer verplaatsen en uiteindelijk verdwijnen. Het duurt dertig tot veertig jaar voordat het ozongat weer hetzelfde is als in de jaren tachtig.

Als gevolg van een vulkaanuitbarsting in Chili in 2015 heeft het ozongat het niveau bereikt van het op drie na grootste gat aller tijden.

https://eapsweb.mit.edu/news/2017/volcanic-eruption-expanded-ozone-hole-record-size

 

Hoewel we in 32 jaar ons best hebben gedaan, blijft de kwetsbare toestand van de ozonlaag bestaan.

Blijf de aarde altijd beschermen en de speciale dagen helpen mensen om de huidige situatie van de wereld tenminste voor een dag te beseffen.

Fijne ozondag mensen!