Van kust tot huis: hoe getijdenenergie lokale gemeenschappen kan helpen

Wist u dat getijdenenergie een schone en duurzame energiebron is waar kustgemeenschappen op verschillende manieren profijt van kunnen hebben?

Getijdenenergie wordt gegenereerd door de beweging van water, veroorzaakt door de zwaartekracht van de maan en de zon. Terwijl de getijden stijgen en dalen, worden turbines gedraaid, waardoor elektriciteit wordt opgewekt. Getijdenenergie is een voorspelbare energiebron, waardoor het een betrouwbare optie is voor gemeenschappen die afhankelijk zijn van elektriciteit.

Wat zijn de voordelen van getijdenenergie voor kustgemeenschappen?

Verminderde CO2-uitstoot: Getijdenenergie is een schone energiebron die geen broeikasgassen produceert. Dit kan kustgemeenschappen helpen hun ecologische voetafdruk te verkleinen en bij te dragen aan de beperking van de klimaatverandering.

Economische ontwikkeling: Getijdenenergieprojecten kunnen banen creëren in de bouw, productie en exploitatie van getijdenenergiefaciliteiten. Dit kan de lokale economie helpen stimuleren en nieuwe kansen creëren voor bedrijven en werknemers.

Duurzame ontwikkeling: Getijdenenergie is een duurzame energiebron die kustgemeenschappen kan helpen hun afhankelijkheid van fossiele brandstoffen te verminderen. Dit kan helpen het milieu te beschermen en een schone en gezonde toekomst voor toekomstige generaties te garanderen.

Hier zijn enkele voorbeelden van succesvolle getijdenenergieprojecten waarvan kustgemeenschappen hebben geprofiteerd:

  • De MeyGen Tidal Array is een van 's werelds grootste getijdenenergieprojecten. Het ligt voor de kust van Schotland en begon in 2016 met de productie van elektriciteit. Het project heeft honderden banen gecreëerd en de CO2-uitstoot met 100.000 ton per jaar verminderd.

  • De getijdencentrale van La Rance is 's werelds eerste en grootste getijdenenergiecentrale. De fabriek is gevestigd in Frankrijk en wekt sinds 1966 elektriciteit op. De centrale heeft ruim 20 miljard kilowattuur elektriciteit geproduceerd, waardoor de uitstoot van ruim 10 miljoen ton kooldioxide is voorkomen.

 
Infograph van getijdenenergie wereldwijd

Dus, wat denk je? Is getijdenenergie een goede optie voor kustgemeenschappen? Wij geloven dat het veel potentieel heeft om ons te helpen onze afhankelijkheid van fossiele brandstoffen te verminderen en een schonere, mooiere toekomst op te bouwen. De toewijding van TESUP aan gelokaliseerde duurzame energieoplossingen sluit perfect aan bij het potentieel van getijdenenergie om lokale economieën ten goede te komen en duurzame ontwikkeling te bevorderen.