Interview met professor Ball

Een inspirerende en informatieve discussie over de toekomst van hernieuwbare energie met pro-vice-kanselier (onderzoek, innovatie en kennisuitwisseling) hoogleraar Diagnostic Engineering Universiteit van Huddersfield, Andrew D. Ball.

“Er moet nog veel onderzoek worden gedaan naar de manier waarop je energie opwekt, maar ik denk dat er meer onderzoek nodig is om zich te concentreren op de manier waarop je energie opslaat en hoe je energie overdraagt”

Ondanks de recente focus op productie, streeft TESUP er altijd naar om bij de tijd te blijven en de beste wetenschappelijke ontwikkelingen te gebruiken om zijn producten verder te verbeteren. Eén van de methoden van een dergelijke wetenschappelijke aanpak is onze samenwerking met de Universiteit van Huddersfield die een nieuwe eigen technologie ontwikkelt op basis van de hardware van TESUP.

De universiteit maakt al meer dan vier jaar gebruik van TESUP-machines en nu zijn beide partijen geïnteresseerd in samenwerking op de lange termijn en het ontwikkelen van de beste manieren om producten te verbeteren.

Er zijn 3-4 mogelijke dingen waarin TESUP geïnteresseerd kan zijn om aan samen te werken.

  1. Cloudmonitoringsysteem dat gegevens van een windturbine-installatie haalt en deze naar de cloud uploadt, waarbij enige verwerking, enige interpretatie en enige visualisatie plaatsvindt.

  2. Het ontwikkelen van onze eigen behoorlijk geavanceerde windturbinecontroller met 6 ingebouwde veiligheids- en systeembeschermingslagen, waardoor deze zeer robuust en betrouwbaar is

  3. En tot slot een volledig functionerende windturbine per simulator, een doos met daarin een motor die een windturbine aandrijft. U hebt geen wind nodig, maar u kunt de werking van een windturbine van 5 kW daadwerkelijk simuleren in het laboratorium of in een testhuis, of u kunt zelfs op afstand toegang krijgen tot het huis.

Verdere samenwerking met de universiteit bij het plaatsen van een contract met een specificatie van minimaal 12 maanden zal worden besproken. Hoogstwaarschijnlijk zal het werken op het cloudmonitoringsysteem, maar dit zullen we later bekendmaken.

Naast het bespreken van de toekomstige samenwerking met de universiteit, stemde professor Ball er graag mee in om zijn visie op het gebied van duurzame energie met ons te bespreken en te praten over de richtingen van het werk van het instituut nu.

“Hier op de universiteit hebben we mensen die aan alles werken, van verbrandingsmotoren die werken op waterstofbrandstof die wordt gegenereerd door zonnepanelen en hoe het gebruik van zonnepanelen in combinatie met windturbines kan worden geoptimaliseerd tot de opwekking van waterkracht met behulp van golfbewegingen in de zee. , dus we hebben een zeer breed scala aan onderzoek dat wordt uitgevoerd op de markt voor hernieuwbare energie. Van bijzonder belang voor mij is het werk dat we aan de gang hebben met microwindturbines, dus we hebben het over kleine machines met een vermogen van 5 kW die naar mijn mening het meest effectief worden gebruikt op op zichzelf staande afgelegen locaties die dat kunnen en waar ze kunnen aanvullen uitgangsvermogen van fotovoltaïsche arrays.

Ik zie niet dat hernieuwbare installaties een windturbine of een PV-array zijn. Ik denk dat er twee samen nodig zijn om een ​​batterijopslag van de juiste grootte te realiseren. Dat kan in omstandigheden waarin je naar het elektriciteitsnet kunt exporteren, anders kun je wat zonneschijn en wind gebruiken."

Professor Ball deelde ook zijn ervaringen met het gebruik van windturbines hier op de universiteit met ons. Maar zoals hij zei, zijn ze geïnstalleerd door een professioneel installatiebedrijf.

“Het is niet gemakkelijk voor iemand om een ​​windturbine te kopen om wat batterijen te krijgen om de oplader te vinden in het Verenigd Koninkrijk van duizenden afgelegen afgelegen locaties in het noorden van Groot-Brittannië en Schotland, en ze hebben geen betrouwbare elektriciteitsvoorziening van de elektriciteitsnet, noch hebben ze toegang tot specialisten. Ze moeten een grote doos per post kunnen ontvangen met daarin de windturbine, de laadregelaar, de omvormer, het hoeft inderdaad niet teveel te zijn. We zijn niet allemaal specialisten, maar we geven onszelf wel een uitdaging. Kunnen we kant-en-klare componenten nemen en deze laten werken zonder dat we daarvoor veel speciale kennis hoeven te gebruiken? En in sommige gevallen is het antwoord op bepaalde manieren Nee. Waarschijnlijk de grootste les die we voor ons hebben geleerd, is dat als je je microgrid niet koppelt aan de hoofdstroomvoorziening, als je ze gescheiden houdt, de zaken vrij eenvoudig kunnen gaan. Als je de stroomopwekking op je afgelegen boerderij probeert te koppelen aan de lokale stroomvoorziening die via de bovengrondse kabels van het energiebedrijf komt, kan het problematisch zijn om die twee aan elkaar te koppelen.”

Voor een afgelegen boerderij zonder grote elektriciteitsvoorziening is het niet moeilijk om een ​​zelfstandig micronetwerksysteem te creëren.

De keuze van de batterijen is van cruciaal belang, de locatie van uw windturbines is van cruciaal belang en de manier waarop u de windturbine kunt bepalen om uw batterijen op de meest efficiënte manier op te laden is van cruciaal belang, maar zolang u zich op deze drie gebieden maar aan enkele basisregels houdt dan zou u vrij eenvoudig een betrouwbaar en goed presterend systeem moeten kunnen installeren.

“We hebben een groep van 3 of 4 mensen die gespecialiseerd zijn in de ontwikkeling van windturbines met verticale as, niet op de schaal van 5 kW maar van 25 tot 100 kW, behoorlijk groot dus. Ik denk dat ze wel nut hebben, vooral als je in een omgeving werkt waar je misschien grote obstakels hebt voor gebouwen en waar de wind heel complex is en niet voorspelbaar. Als je in Schotland op een heuvel staat en de wind waait altijd uit het zuidwesten, dan zijn horizontale windturbines effectiever. Bij de keuze van de windturbine moet u, gezien de omstandigheden, zeer voorzichtig zijn. Veel mensen in Groot-Brittannië denken dat verticale windturbines prettiger zijn voor het oog, dat ze er mooier uitzien, en Donald Trump hielp daar niet bij door veel alternatieve waarheden te verkondigen over het geluid dat door windturbines wordt gegenereerd. Mensen geloven op de een of andere manier dat verticale turbines nog milieuvriendelijker zijn.

In 2021 had Groot-Brittannië één dag waarop het zijn elektriciteit volledig uit hernieuwbare bronnen kon halen. Het gebeurde slechts één keer, maar het liet ons zien dat we bijna volledig afhankelijk zijn van hernieuwbare energiebronnen. Zonnepanelen werken als er zon is, en windturbines als er wind is. Het grootste probleem is niet het opwekken van elektrische energie, maar de opslag ervan.

Momenteel wordt er zoveel onderzoek gedaan naar nieuwe typen batterijen die in staat zijn elektrische energie op een zeer veilige, economische en met een zeer hoog rendement op te slaan en vervolgens weer vrij te geven. Ik denk dus dat er nog veel onderzoek moet worden gedaan naar de manier waarop je energie opwekt, maar ik denk dat er meer onderzoek nodig is om zich te concentreren op de manier waarop je energie opslaat en hoe je energie overdraagt, omdat het overbrengen van stroom over het elektriciteitsnet niet bepaald de meest ingewikkelde kwestie is. meest efficiënte ding om te doen.

diagram van energiesystemen
Dit is de reden waarom ik het idee leuk vind dat elk huishouden, waarbij elke straat in Groot-Brittannië zijn eigen micronetwerk wordt, dus één set batterijopslag voor een groep van 30 huizen, laten we zeggen een modulaire opslag met PV-planken op het dak van elk huis met 2 of 3 windturbines als aanvulling en dan met één opslagapparaat waar iedereen van kan profiteren als ze zijn geladen.

Je moet accepteren dat er altijd behoefte zal zijn aan een aantal basislastkrachtbronnen voor noodsituaties, nucleair of wat dan ook. Ik denk niet dat de wereld iets zou moeten zijn dat ertegen kan vechten en noodstroom beschikbaar kan stellen, maar met 95%

In december 2020 werd meer dan 40% van de Britse elektriciteit opgewekt door windenergie. In oktober 2021 47%, we naderen de 50.

“Voor woningen hebben we meer tijd en inspanningen nodig om microgrid-oplossingen te ontwikkelen waarbij een straat, een huis, een ziekenhuis en een luchthaven zijn eigen elektriciteitsnet worden en zijn eigen opwekkingscapaciteit hebben. Zodra je dat micronetwerk met de rest van het netwerk koppelt, kun je dat doen. doe dat alleen als je voldoende energie veilig, betrouwbaar en efficiënt kunt opslaan. De batterijtechnologie is zeer geavanceerd dankzij elektrische voertuigen, maar het is nog steeds heel erg duur. Ik denk dat dat een van de grootste dingen is die de opwekking van micro-micro-energie vertragen.'

Wij danken professor Andrew D. Ball voor de discussie en zullen samenwerken om de overstap naar hernieuwbare energie sneller te maken, technologieën te ontwikkelen en het idee van onze groene toekomst naar mensen over de hele wereld te brengen.