Inzichten over duurzaamheid van een gerenommeerde Britse auteur en milieuactiviste Julia Hailes

Vandaag hebben we een zeer belangrijke gast in onze bloghoek: Julia Hailes. Ze is een beroemde Britse auteur en milieuactivist en heeft negen boeken geschreven of mede-geschreven, waaronder de beroemde 'Green Consumer Guide', waarvan meer dan 1 miljoen exemplaren zijn verkocht. Ze houdt toespraken op veel verschillende evenementen en campagnes om het bewustzijn over milieukwesties te vergroten. We hadden een heel leuk interview met haar over hoe ze haar carrière begon, haar acties en projecten op het gebied van schone energie, hoe ze TESUP tegenkwam en hoe we met haar kunnen samenwerken. Laten we beginnen!

Hallo Julia, we zijn erg blij met dit interview met je. Bedankt dat je bij ons bent gekomen. Laten we beginnen met onze eerste vraag: we zijn benieuwd hoe u uw milieucarrière bent begonnen. Wat bracht je ertoe deze richting op te gaan en hoe begon je reis?

Er was een cruciaal moment waarop ik dacht dat ik echt iets moest doen. Begin jaren tachtig ging ik naar Zuid-Amerika en kwam terecht in het westen van Brazilië, in de Mato Grosso. Het is een prachtig deel van de wereld met bossen en moerassen, waar veel wilde dieren leven.

Maar terwijl ik naar de regenwouden keek die zich in de verte uitstrekten, hoorde ik het geluid van kettingzagen en realiseerde ik me dat de Spaanse familie bij wie ik logeerde het bos aan het kappen was. Dit was voor mij de katalysator om milieuactivist te worden – en in het bijzonder was het de aanleiding voor mijn missie om de regenwouden te redden.

Dat was begin jaren 80, we zijn nu in 2023 en we doen het nog steeds. Zelfs tijdens een recente reis naar Indonesië kon ik mensen de vegetatie zien verbranden en het breekt mijn hart. De vernietiging is enorm en heeft enorme gevolgen voor de klimaatverandering en de biodiversiteit.

Het is inderdaad verschrikkelijk, en het is zo belangrijk om zoveel mogelijk gepassioneerde milieuactivisten zoals jij te hebben om het tij te keren. In de wereld van vandaag zijn er veel bekende termen zoals duurzaam leven en milieuvriendelijk zijn. Kunt u in uw eigen woorden uitleggen wat duurzaam leven betekent en hoe mensen moeten handelen om een ​​duurzame levensstijl te leiden?

Tegenwoordig is duurzaamheid een heel gebruikelijk woord geworden, maar toen ik in 1986 voor het eerst als milieuactivist begon, werd het niet algemeen begrepen. Simpel gezegd gaat het erom dat we kunnen leven zonder meer hulpbronnen te verbruiken dan de planeet voor altijd kan produceren en blijven produceren. Helaas doen wij dat al heel lang niet meer.

We moeten spullen terugleggen. Tegenwoordig gaat het niet zozeer om duurzaamheid, maar ligt de nadruk op regeneratie – hoe we niet alleen kunnen stoppen met het vernietigen van wat we hebben, maar vooral kunnen teruggeven wat we verloren hebben.

Als mensen wordt gevraagd welke milieumaatregelen ze nemen, noemen ze vaak recycling. Maar als we de problemen met betrekking tot onze verkwistende samenleving willen aanpakken, moeten we de hoeveelheid afval die we produceren verminderen, gerecyclede producten gebruiken, producten vervangen door diensten en nog veel meer. Dit wordt vaak omschreven als de ‘circulaire economie’ die de natuur kopieert waar geen afval is.

Ik ben het volledig met je eens dat we ons niet alleen moeten concentreren op duurzaamheid, maar ook op herstel. Kunt u iets vertellen over de acties die u thuis onderneemt?

Ik wil graag een paar dingen noemen waar u misschien niet bekend mee bent, in plaats van enkele voor de hand liggende dingen die veel andere mensen doen.

Maar eerst is het belangrijk om te begrijpen hoe belangrijk het is wat we doen door een boodschap naar de overheid en het bedrijfsleven te sturen over onze prioriteiten – en wat we willen veranderen. Dit was een zeer belangrijk onderdeel van onze oorspronkelijke Groene Consumentengids: het grote publiek bijeenbrengen en hen ertoe aanzetten bedrijven ertoe aan te zetten te veranderen wat ze deden. Wat dat betreft was het ongelooflijk succesvol.

Toen ik in 1987 voor het eerst de supermarkten belde om te vragen naar hun groene beleid, wisten ze niet waar ik het over had. Slechts een jaar later, na de publicatie van The Green Consumer Guide, belde ik ze opnieuw om te vragen wat ze aan het doen waren - en ze hadden allemaal iemand in dienst genomen om het voortouw te nemen op het gebied van duurzaamheid. Wauw. Dat was een duidelijk teken dat ze wisten dat 'groene consumenten' hun klanten waren en dat ze naar hen luisterden.

Oké, dus hier zijn enkele dingen die ik doe. Om te beginnen ben ik een zeer campagne voerende toerist geworden. Ik heb geen volledig ontspannen tijd op vakantie, omdat ik de hotels uitdaag over wat er met hun riool gebeurt en wat ze doen op het gebied van natuurbehoud of waar ze hun afval achterlaten.

Ik gebruik LED-lampen, ik recycleer alles wat ik kan recyclen en probeer zoveel mogelijk gerecyclede producten te gebruiken. Ik geef veel dingen weg op Facebook Marketplace of aan plaatselijke liefdadigheidswinkels. Elke keer als ik iets weggooi, denk ik altijd na over een mogelijke manier waarop iemand anders het kan gebruiken. We hebben een elektrische auto en maken gebruik van elektrische fietsen. En we geven ons huisdiervoer dat is gemaakt met insecten, wat een veel lagere ecologische voetafdruk heeft dan voedsel op basis van vlees.

Er zijn dus een paar dingen die we als gezin doen, maar de laatste waar ik het over wil hebben zijn de investeringen en liefdadigheidsgiften. Mijn jongste zoon heeft het beheer van mijn pensioen overgenomen, met een focus op wat ESG-beleggen (Environmental, Social, Governance) wordt genoemd. Op het gebied van liefdadigheid heb ik mij aangemeld voor het Global Returns Project, een uitstekend initiatief dat mensen aanmoedigt een heel klein percentage van hun totale investeringen te doneren aan 'best-in-class' klimaatorganisaties. Eén die ik vooral graag ondersteun is Client Earth, dat advocaten ondersteunt bij het handhaven van milieuwetten en het helpen van overheden bij het ontwikkelen van effectief milieubeleid.

Ik heb me ook aangemeld voor een organisatie genaamd 'Give as You Live'. Het betekent dat ik voor de meeste aankopen die ik online doe, kan doneren aan een goed doel naar keuze. Het is een van die dingen die, als je het eenmaal hebt ingesteld, geen verdere actie meer vereisen, maar iets toevoegen aan wat je kunt bijdragen. Ik denk dat ik een blog moet schrijven over alle verschillende manieren waarop je kunt investeren of doneren om de planeet te ondersteunen.